Bokstäver

Mycket både i förskoleklass och årskurs 1 handlar om bokstäver. I fredags var vi ute och plockade pinnar.

IMG_5747

Pinnarna skulle sedan förskoleklassen använda för att bygga den första bokstaven i sitt namn.

IMG_5759Ettorna blev indelade i små grupper där de skulle samarbeta och bygga ett visst antal givna bokstäver.

I det nya avsnittet i läroplanen, som gäller förskoleklassen, står det att eleverna genom undervisningen ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften. Och det centrala innehållet som då ska undervisas kring är bokstäver.

Under veckan har vi även arbetat på olika sätt med siffrorna 1-2 och bokstäverna Ss och Ll. Ettorna har idag fått sin första läsläxa, där en del arbetar med bokstäver och deras ljud och andra läser små böcker.

Att måla är roligt och det blir ännu bättre om alla sköter materialet och lämnar saker snygga och rena efter sig. Vi hade en genomgång av penselvård och sedan fick alla prova att måla med svamp och olika breda penslar. Jag kommer att sätta upp deras konstverk nästa vecka. IMG_5770Idag hade förskoleklassen fritids hela dagen och i klassrummet fanns då bara årskurs 1. Under eftermiddagen arbetade alla ettor gemensamt om de 5 sinnena och vi tittade på film om lukt och smak. Alla fick prova på att lukta ur en burk där de inte fick se innehållet (kanel) och de fick även prova att smaka en fruktbit när de höll för näsan. Vilken aha upplevelse för vissa att mun och näsa hör ihop och att smak upplevs så mycket bättre när vi även får använda näsan.IMG_5774

Ha det gott!

Helena

Annonser

Om f1naranja

Jag heter Helena Kortelainen. Jag är utbildad förskollärare men håller nu på att vidareutbilda mig till lärare genom VAL-projektet på Stockholms Universitet. Under hösten 2015 påbörjade även Grillbyskolan Mattelyftet där jag deltar.
Det här inlägget postades i Årskurs 1, bild, Förskoleklass, kroppen, NO, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s